ERNBERG-EHRENBERGSKA

Släktföreningen

English version

Jarl Ludvig Ernberg 1863-1947

Den Ernberg-Ehrenbergska Släktföreningen bildades 1925 och dess förste ordförande var regeringsrådet Jarl Ernberg, vars porträtt är återgivet härintill.

"Enighet ger styrka, besegrar hindren och vinner ändamålet"

Ovanstående ordspråk, myntat av "farbror Gustaf" i samband med invigningen av Carlscrona-Wexjö Jernväg 1874, kan måhända stå som motto för föreningen.


Tack vare sin okuvliga energi och med en stor personlig ekonomisk insats genomdrev farbror Gustaf järnvägsbygget som högtidligen invigdes av Konung Oskar II.

 

Att enghet ger styrka, eller åtminstonde glädje, illustreras härintill av ”farbror Gustafs” bror Ludvigs sonsonson, doktor Ingemar Ernberg, som passar på att krama om sin syssling Lotte Jarnov på släktsmötet i Köpenhamn 2005.

 

Släktrådet Släktkuriren Släkthistoria Släktmöten Släkt i utlandet Släktträd Ordförande har ordet

Ehrenbergsruinen i Österrike (som troligen inte har ett dugg med vår familj att göra)

EditRCastle Ehrenbergegion7

Namnen Ernberg och Ehrenberg har spårats till till bälgmakare Ingemar Pährson/Ehrenberg, Karlskrona, vars dotter, Gustafva Ehrenberg, gifte sig med Johan Peterson år 1812. Namnen förekommer dock tidigare i Sverige och Finland, men också i t.ex i Tyskland, Österike och Schweiz. Läs mer om släktens ursprung  genom att klicka på ”SLÄKTHISTORIA”  och hjälp oss att spåra släkten bakåt och framåt genom att lägga till, uppdatera och korriger i släktträdet.