Borgmästarkajen 12 i Karlskrona

 

Under min släktforskarresa till Karlskrona i augusti 2007 hade jag som ett delmål att fotografera fastigheten på Borgmästarkajen 12, Gustafva och Johan Petersons hem under åren 1836-1865. Just som jag skulle zooma in kameran på det lilla blågröna tvåvåningshuset  rasslade det till i ett portlås. Det var ägarinnan till fastigheten sedan 33 år tillbaka, Helén Wangvik, som var på väg  in genom plankporten som avskärmar gatan mot den lilla bakgården. Jag ”hängde på låset”, vilket ledde till en trevlig pratstund när Helén berättade lite historia om huset.

 

                             

 

      Bilden visar den inre gården Borgmästarkajen 12, små ytor, stenlagt, trångt och mörkt, allt gjorde på mig ett trist intryck. Helén berättade att det förr funnits en sybehörsaffär på nedre botten, med en privat bostad 1 trappa upp. Förr gick trappan till övervåningen inne i huset, men bilden visar hur man byggt ett nytt ”utanpåliggande” trapphus. Åtgärden ökar förstås den tillgängliga golvytan inne i huset, i båda planen, men inte är det vackert. Bostadsytan är ca 60 kvm i vardera planet.

 

      Helén är gift med Stanley och de har två barn. Familjen blev ägare till fastigheten 1974 och året efter föddes dottern Lotta. Dottern Jessica föddes 1981. Båda barnen är utflugna och idag bor Helén och maken ensamma i huset. Hur fick familjen rum på 120 kvm?

 

Huset inne på gården

Jo, 1904 byggdes (av tidigare ägare) ett smalt, mindre tvåvåningshus (som ligger osynligt till vänster i bilden ovan). År 1954 flyttade sista personerna ut ur detta. Wangviks renoverade dess nedre våning 1979. Från att ha varit flera ”bodar” inklusive torrdass blev det verkstad, matkällare och tvättstuga med bastu. För tio år sedan inredde man ett vävrum på andra våningen eftersom familjen då ärvde en vävstol.

                 

Huset mot gatan

På plankväggen som vetter ut mot gatan sitter en skylt med texten ”Borgmästarkajen 12-14”, men entrén genom plankdörren ledder bara till 12:an. För något år sedan ändrade kommunen Wangviks adress till Borgmästarekajen 12. Helén berättar att vissa avsändare ibland skrivit adressen ”Borgmästarebron 12-14”.

 

      Det röda huset mitt i bild (nedan) tillhör höghuset intill med gemensam ingång, nr 10. Röda huset har sin entré genom ett ”hål” i höghusets gavelvägg. Ska man till röda huset så går man alltså från gatan först in i höghuset. Wangviks felaktiga gatuskylt har man under alla år som gått ännu inte rätta till.

 

                     

 

      Gustafvas och Johans hus har högre sockel och det första bjälklaget ligger ca 60 cm högre. Det syns på bilden att deras fönster sitter högre än grannhusets. Entrén till sybehörsaffären gick genom en pampig dubbeltrappa från gatan. Man kunde välja att komma utmed trottoaren, antingen från norr eller från söder, och välja den närmast liggande trappan, precis som man kliver in på liknande trappor i präktiga slott och herresäten. Dagens mellersta fönster på bild var alltså förr affärens port.

                      

                

                                           

      Detta är en tavla som hänger i Heléns vardagsrum. Den lilla båten på bilden som nästan är förtöjd i huset tillhörde en gång hennes svåger. Bilden bevisar att gatan då var kanske bara 6 m. Sedan denna målning kom till har man på båtens plats byggt en 2-filig bilväg, en cykelbana och dessutom planterat en trädallé, kanske en totalt 20 meter stor breddning av trafiken. Man tvingades påla för den nya vägen. Förändringen är stor jämfört med hur det såg ut på Petersons tid, då en eller annan häst lunkade framför huset. Man kan knappast föreställa sig hur friden måst ha brett ut sig här förr.

 

     Helén nämnde att man tagit bort två mellanväggar i nedervåningen, de bägge takbjälkarna syns tydligt, se bild nedan. Längst bort ligger vardagsrummet, och själv står hon i matsalen. Till vänster skymtar en kakelugn. Ännu mer till vänster, ligger ingången till köket som tidigare var mörkt och hade en trång dörr till matsalen och ett pyttelitet fönster. Men det har Helén ändrat på. Väggen dit in är också riven, så nu når kocken lätt matbordet utan att passera någon dörr.

 

                              

 

             ”Nå” sa jag ”vad är taxeringsvärdet?” – ”Runt miljonen”, blev svaret.

 

Busshållplatsen

Trafiken framför Wangviks hus är idag enorm. När familjen flyttade in där 1974 fanns en busshållplats alldeles framför ingången. Efter klagomål från Wangviks flyttades den en bit bort och försvann senare helt i samband med ombyggnaden av vägen. Men trafik i andra varianter förekommer, Så till exempel kommer polacker vid vecksluten med Gdansk-färjan till Karlskrona och försöker kränga svart sprit, men igenom Wangviks låsta port mot gatan kommer de inte.

 

       När Helén på min fråga om här genom åren varit svärmar av ättlingar till Gustafva och Johan på besök, så blev svaret att ” Ingemar Ernberg m.fl.var här i maj 1996. Då visade vi runt och hade en trevlig stund. Jag hoppas på kontakt även i fortsättningen och mail är ju ett utmärkt sätt”, avslutade Helén. Hon har idag avtalspension från Swedbank för att kunna göra något annat i livet efter drygt 40 år i samma koncern. Hennes och Stanlys mailadress är <stanley.wangvik@glocalnet.net>.

 

Jonas Hök

Sept 2007

(Reviderad version)